Lehet adalékanyagmentesen?

Magyarországon a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-89/107 számú előírása tartalmazza az élelmiszer adalékanyag definícióját és felsorolja azok alapvető tulajdonságai.

Az adalékanyag önmagában nem fogyasztható, nem élelmiszer. Az élelmiszeriparban szándékosan adják a termékekhez technológiai, érzékszervi javítás vagy profitnövelés céljából. Az adalékanyagok természetes vagy szintetikusan előállított anyagok. Ezeket a Sensitive Nutrition termékek esetében nem alkalmazzuk.

Egyes adalékanyagok esetenként befolyásolhatják:

  • az emésztést és tápanyagfelvételt
  • bizonyos anyagcsere-rendellenességeket mutató vagy betegségben szenvedő embereknél problémákat okozhatnak
  • allergiaszerű tüneteket, allergiát vagy asztmát válthatnak ki
  • elősegítik a betegségek kialakulását illetve betegségeket válthatnak ki

Az adalékanyagok azért is veszélyesek, mert akadályozhatják a tápanyagok, vitaminok valamint az ásványi anyagok felszívódását, amik nélkül az immunrendszer legyengül. A káros adalékanyagok akadályozhatják a méregtelenítési folyamatainkat, ezáltal a felgyülemlett méreganyagok akár bőrproblémákat okozhatnak. Azáltal, hogy akadályozzák a méregtelenítési folyamatokat a veseműködésben is problémákat okozhatnak.

Amennyiben adalékanyagmentes termékeket fogyasztunk, többek között a fent említett problémák is elkerülhetőek. A tiszta hatóanyag ésszerű körülmények között történő fogyasztása semmilyen káros hatással nincs a szervezetre.